Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 majhna čebula
  • 250 g bučk
  • 175 g riža za rižoto
  • lupinica in sok 1 limone
  • 1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 25 g naribanega parmezana
  • 2 zvrhani žlici maskarponeja
  • 1 zvrhana žlica prepraženih pinjol
  • sol
  • poper
  • 1 žlica masla in kanček oljčnega olja za bučke

Priprava

1.

Čebulo lupimo in drobno sesekljamo, 150 g bučk grobo naribamo, ostanek pa narežemo na kockice. V kozici z debelim dnom stopimo maslo, dodamo čebulo in jo nežno pražimo, da se zmehča. Vmešamo naribane bučke in riž, temperaturo zvišamo in oboje med mešanjem popečemo v minuti ali dveh.

2.

Dodamo limonov sok in zajemalko vroče jušne osnove. Kuhljamo na srednji temperaturi in občasno premešamo. Ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko jušne osnove. Kuhanje in dodajanje tekočine nadaljujemo 20 do 25 minut, da se riž skuha in dobi kremasto strukturo. Vmešamo parmezan in maskarpone, solimo in popramo. Rižoto pokrijemo, odstavimo in pustimo stati 5 minut, medtem pa spečemo preostale bučke.

3.

V ponvici segrejemo žlico masla in kanček oljčnega olja. Dodamo kockice bučk in jih na visoki temperaturi pečemo 2 do 3 minute, da se zlato obarvajo in malo zmehčajo. Rižoto razdelimo na krožnike in jo potresemo s kockicami bučk in pokapljamo z maslom, na katerem so se pekle. Dodamo še pinjole in malo naribane limonove lupine ter postrežemo.

29