Sestavine

biskvit

  • 30 g marcipana
  • 4 rumenjaki
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 2 beljaka
  • 40 g moke
  • 20 g drobno naribanih mandljev
  • 20 g kakava

kostanjev pire

  • 400 g kuhanega pretlačenega kostanja
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma
  • ½ žličke kakava

hruškova omaka in kroglice

  • 3 hruške
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 4 žlice hruškovega žganja
  • 1,5 dl vode ali belega vina

Priprava

1.

Najprej pripravimo biskvit. Marcipan penasto zmešamo z rumenjaki in polovico kristalnega sladkorja. Beljak s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo zmes. Moko pomešamo z mandlji in kakavom ter previdno vmešamo v maso.

2.

Biskvitno maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 minut. Iz biskvita z okroglim obodcem izrežemo osem poljubno velikih rezin (ostanke biskvita uporabimo za kakšno drugo sladico).

3.

Kostanjev pire pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo, stisnemo s stiskalnico za krompir in razdelimo na osem kupčkov. Nazadnje pripravimo še hruškovo omako in kroglice. Hruške olupimo in s kroglastim nožem izrežemo približno 30 kroglic. Prestalo hruškovo meso (brez peščišč) narežemo na koščke in prihranimo. V kozici karameliziramo sladkor. Dodamo narezane hruške in zalijemo s hruškovim žganjem. Prilijemo vodo ali belo vino. Hruške do mehkega zdušimo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Hruškove kroglice nadevamo v omako in močno segrejemo, vendar jih ne smemo kuhati.

4.

Na desertni krožnik damo rezino biskvita in jo obložimo s kostanjevim pirejem. Postopek z biskvitom in pirejem še enkrat ponovimo. Desert okrasimo s hruškovimi kroglicami in hruškovo omako.

2