Sestavine

  • 450 g rakovih repkov z lupino
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 velik gomolj koromača
  • 2 korenčka
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • 1 žlica konjaka
  • 400 g nasekljanih pelatov
  • 1 l ribje jušne osnove
  • ¼ žličke mlete paprike
  • sol

ko postrežemo

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 8 rakcev in malo masla
  • koromačevo zelenje za posip

Priprava

1.

Rakove repke olupimo, tudi tiste, ki jih imamo za jušni vložek, vendar pri njih pustimo rep. Lupine na olju pražimo približno 5 minut. Dodamo nasekljano čebulo, na poljubne kose narezan koromač in korenje ter pražimo približno 10 minut, da se zelenjava rahlo omehča. Dolijemo vino in konjak ter kakšno minuto pražimo na visokem ognju, da alkohol izpari. Nato dodamo pelate, ribjo osnovo in papriko. Ponev pokrijemo in kuhljamo pol ure. Medtem narežemo rakce.

2.

Ko je juha kuhana, jo dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, nato pa precedimo skozi cedilo. Zmes v cedilu dobro pretlačimo, da dobi juha žametno strukturo, zato se je zares vredno malo potruditi.

3.

Juho vlijemo v čisto kozico in dodamo narezane rakce. Kuhamo 10 minut, nato pa tudi to zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo smetano, začinimo s soljo in segrejemo. V ponvi segrejemo malo masla in na njem prepražimo rakce za jušni vložek. Juho nalijemo v skodelice, v vsako damo po en rakov repek in posujemo z nasekljanim koromačevim zelenjem.

Nasvet

To praznično juho z veliko morskega okusa, ki ji ga dajo rakove lupine, nalijemo v majhne skodelice, ker je kremna in zelo bogata.

32