Karamelni kruhov narastek z jabolki
Karamelni kruhov narastek z jabolki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 rdeča jabolka
- sok ½ limone
- 4 žlice navadnega rjavega sladkorja
- 400 g karamelne omake
- 6 maslenih štručk
- 3 jajca
- 4 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Jabolkom odstranimo peščišče in jih narežemo na 2 mm debele kolobarje. Pomešamo jih z limonovim sokom in 2 žlicama sladkorja. Na dno pekača velikosti približno 20 x 30 cm razprostremo dve tretjini karamela.
Štručke narežemo na kolobarje in jih z jabolki v vrstah zložimo v pekač tako, da se malo prekrivajo. Mednje tu in tam kanemo žlico preostalega karamela in pustimo, da jabolčni kolobarji kukajo ven. V skledi zmešamo jajca, mleko, smetano, vaniljo in žlico sladkorja. Z mešanico prelijemo kruh in jabolka in poskrbimo, da je vse dobro prekrito. Zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, lahko pa tudi čez noč.
Pečico segrejemo na 170 °C. Pekač z narastkom odvijemo in posujemo s preostalo žlico sladkorja. Pečemo 45 do 50 minut, da se narastek zlato zapeče in se krema strdi. Sladica se mora napihniti, ob robovih pa bo karamel brbotal. Narastek po želji ponudimo z vaniljevim sladoledom.
Karamelna omaka
250 g sladkorja stresemo v ponev z debelim dnom, primešamo 4 žlice vode in pristavimo na srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamelo. Odstavimo z ognja in previdno vmešamo 50 g masla in 1,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se ohladi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.