Karamelna pita z orehi
Karamelna pita z orehi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: 8–10 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 85 g masla
- 50 g sladkorja
- 1 rumenjak
nadev
- 200 g sladkorja
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
- 200 g orehovih jedrc
- moka za delovno površino
- maslo za model
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. V posodo kuhinjskega robota damo moko in maslo, narezano na kocke. Dodamo še sladkor in vse skupaj zmešamo v fino drobtinasto mešanico. Dodamo rumenjak in žlico ali dve mrzle vode ter zamešamo čvrsto testo.
Model za pito premažemo z maslom. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog premera približno 30 cm. Testo z valjarjem položimo v model za pito premera 24 cm in ga s prsti rahlo potlačimo v rob modla. Testa ne obrežemo, ampak ga prekrijemo s kosom papirja za peko in posujemo s fižolom za slepo peko. Za 10 minut ga postavimo na hladno, nato pa pečemo 10 minut. Potem odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 minut.
Nadev pripravimo tako, da damo v večjo ponev sladkor in 3 žlice hladne vode. Nežno segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Nato ogenj zvišamo in sladkor karameliziramo, da postane zlato rjave barve. Posodo odstavimo z ognja in vanj vmešamo na manjše koščke narezano maslo, da se raztopi. Primešamo še smetano in posodo postavimo nazaj na ogenj. Vse skupaj zavremo in vmes mešamo, da dobimo gosto kremo, v katero vmešamo orehove polovice.
Pečeno testo v modlu napolnimo z orehovim nadevom in ga z vilicami poravnamo. Za 8 do 10 minut ga postavimo v pečico, da nadev zabrbota. Pito 10 minut ohlajamo v modlu, nato jo previdno vzamemo iz njega in postrežemo toplo ali hladno.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.