Kakijeva pita s kutinovim želejem
Kakijeva pita s kutinovim želejem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 8–10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g kutinovega sira (želeja); lahko ga nadomestimo s sadnimi žele bonboni
- 75 g masla
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- ¼ žličke cimeta
- dober ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 375 g maslenega listnatega testa
- 2 rumenjaka
- 4 veliki vaniljevi kakiji
- malo moke za delovno površino
- 1 rumenjak za premaz
- vaniljev sladoled, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. V pečico postavimo drug velik plitev pekač, da se segreje. Kutinov sir, 50 g masla, 50 g sladkorja, cimet in muškatni orešek damo v kozico in segrevamo, da se sestavine stopijo, pri čemer kutinov sir tlačimo s hrbtno stranjo žlice. Pustimo, da se mešanica ohladi, medtem pa pripravimo testo in kaki.
Na pomokani delovni površini razvaljamo testo na debelino približno 3 mm. Z ostrim nožem izrežemo krog premera približno 30 cm (za vodilo lahko uporabimo na glavo obrnjeno skledo) in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kakije narežemo na tanke rezine, tako da se vidi zvezdna oblika v sredini.
Ko se kutinova mešanica ohladi, vanjo vmešamo rumenjaka, nato z njo premažemo testo, pri čemer pustimo 1,5 cm praznega roba. Na premaz razporedimo rezine kakija in naribamo malo muškatnega oreška, obložimo s kosmi preostalega masla in posujemo s sladkorjem. Robove testa zavihamo navznoter, da naredimo rob, ki ga premažemo z rumenjakom. Odpremo vratca pečice in pito s papirjem vred previdno podrsnemo na razgret pekač. Pečemo 40 do 45 minut, da se testo zlato rjavo in hrustljavo zapeče, kaki pa je mehak. Pustimo, da se 10 minut ohlaja, nato ponudimo s sladoledom, lahko pa tudi ohlajeno.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.