Sestavine

čokoladne kroglice z jurčki

  • 50 g suhih jurčkov
  • 5 dl sladke smetane
  • 400 g temne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • ščepec soli
  • 1 žlička masla
  • 50 g drobljenih kakavovih zrn ali kakava v prahu

bučna krema

  • 1 manjša buča hokaido
  • 1⁄2 bio pomaranče
  • 50 g sladkorja
  • ščep soli
  • 1⁄4 žličke ingverja v prahu
  • 1⁄4 žličke kardamoma v prahu
  • 1⁄4 žličke kurkume

jurčkov čips

  • 1 srednje velik svež jurček
  • 50 g sladkorja
  • 1 dl vode
  • 2 žlici limonovega soka

hrustljavi žajbelj

  • 15 srednje velikih žajbljevih listov
  • sončnično olje

Priprava

1.

Za čokoladne kroglice prekuhamo sladko smetano s suhimi jurčki in pustimo stati 5 minut. Tekočino precedimo (jurčke prihranimo) in smetano prelijemo čez obe čokoladi. Premešamo, da dobimo gladko in sijočo zmes. Primešamo še sol in maslo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro ohladimo.

2.

Medtem pripravimo gobov prah: jurčke, ki smo jih prekuhali v smetani, posušimo v pečici, segreti na 90 °C, da so povsem suhi in hrustljavi. Nato jih sesekljamo z nožem ali jih z mešalcem zmeljemo v grob prah. Iz ohlajene čokoladne zmesi oblikujemo 25 manjših kroglic in jih povaljamo v mešanici kakava in gobovega prahu.

3.

Za bučno kremo bučo olupimo in jo narežemo na večje kocke. V manjšem loncu združimo bučo, sok in lupinico pomaranče, sladkor, sol, ingver, kardamom in kurkumo. Dodamo toliko vode, da je buča pokrita, in jo kuhamo do mehkega. Nato jo zmeljemo v čim bolj gladko kremo, precedimo skozi fino cedilo in ohladimo.

4.

Za jurčkov čips prevremo vodo, sladkor in limonov sok, da dobimo sirup. Jurčke očistimo in jih vzdolžno narežemo na 2 do 3 mm tanke rezine. Rezine za 1 minuto namočimo v rahlo ohlajen sirup, nato pa jih v eni plasti naložimo na pekač s papirjem za peko. Jurčke 12 ur oziroma kar čez noč sušimo v pečici, ogreti na 60 °C, da dobimo krhek čips.

5.

Za hrustljavi žajbelj dobro osušene žajbljeve liste namočimo v sončnično olje in odcedimo odvečno količino. Čez manjši krožnik tesno napnemo prozorno kuhinjsko folijo. Nanjo položimo naoljene lističe tako, da so popolnoma izravnani in jih v 30-sekundnih intervalih pogrevamo v mikrovalovni pečici. Med vsakim intervalom liste obrnemo. Ko so povsem posušeni in hrustljavi, jih previdno odstranimo s folije in prihranimo.

6.

Na krožnik položimo par kupčkov bučne kreme in vmes postavimo
5 čokoladnih kroglic. Nato dodamo še jurčkov čips in žajbelj ter postrežemo.

3