Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 velik strok česna
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1⁄2 žličke ostrega čilija v prahu (ali po okusu)
  • 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlica srednje ostrega karija v prahu
  • 150 g suhe rjave leče
  • 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
  • 500 g špinače

zeliščni pesto

  • velik šop koriandra ali peteršilja
  • 1 velik strok česna
  • 1 žlica repičnega olja
  • 30 g popraženih indijskih oreškov
  • naribana lupinica 2 bio limon
  • sok 2 bio limon (ali po okusu)

Priprava

1.

Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. V veliki kozici segrejemo olje. Dodamo čebulo in pražimo 8 minut, da se zmehča in postekleni. Primešamo česen, čili, kumin in kari ter pražimo še 1 minuto. Dodamo lečo in jušno osnovo ter na srednji do nizki temperaturi nežno kuhamo 30 minut.

2.

Koriander ali peteršilj, olje, česen, indijske oreške in limonovo lupinico damo v multipraktik, dodamo 1 do 2 žlici vode in zmeljemo v grob pesto. Damo ga v skledo in prihranimo.

3.

V juho vmešamo špinačo in kuhamo 5 minut, da ovene. Polovico juhe damo v zmogljiv mešalnik in jo gladko zmeljemo, nato jo vrnemo v kozico in zmešamo s preostankom juhe. Primešamo limonov sok po okusu.

4.

Juho razdelimo v skodele in vsako porcijo obložimo z zeliščnim pestom.

1