Juha s pečenim piščancem in zelenjavo
Juha s pečenim piščancem in zelenjavo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 2 stebli zelene
- 2 strta stroka česna
- 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke)
- 150 g drobnih testenin
- 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- pečene piščančje prsi
- velika pest bazilikinih listov
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nariban parmezan za posip
Priprava
Čebulo in stebelno zeleno drobno sesekljamo. V veliki kozici na šibkem ognju segrejemo olje in na njem pražimo drobno sesekljano čebulo ter drobno narezano stebelno zeleno 8 minut, da se zmehčata, a ne obarvata.
Dodamo piščančjo jušno osnovo, zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 2 do 3 minute. Dodamo na koščke narezano zelenjavo in nežno kuhamo še 5 minut, da se malo zmehča. Solimo in popramo, dodamo odcejen in oplaknjen fižol in piščanca, ki smo mu odstranili kožo in ga natrgali na koščke, ter kuhamo še nekaj minut.
Juho naložimo v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s parmezanom. Zraven ponudimo kruh.
Piščančja jušna osnova
Kosti pečenega piščanca ne zavržemo, ampak iz njih skuhamo jušno osnovo. Položimo jih v velik lonec, dodamo jušno zelenjavo (npr. čebulo, korenček, zeleno, kolerabo, por, cvetačo…), prelijemo s hladno vodo in segrejemo, da nežno zavre. Počasi kuhamo 2 do 6 ur – dlje jo kuhamo, okusnejša bo. Kuhano osnovo precedimo in jo shranimo v hladilnik za največ 3 dni ali pa jo zamrznemo – za juhe, rižote in druge jedi. (Na enak način skuhamo tudi jušno osnovo iz surovih piščančjih kosti.)
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.