Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 majhna čebula
  • 2 stebli zelene
  • 2 strta stroka česna
  • 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke)
  • 150 g drobnih testenin
  • 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …
  • 1 pločevinka (400 g) belega fižola
  • pečene piščančje prsi
  • velika pest bazilikinih listov
  • ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
  • nariban parmezan za posip

Priprava

1.

Čebulo in stebelno zeleno drobno sesekljamo. V veliki kozici na šibkem ognju segrejemo olje in na njem pražimo drobno sesekljano čebulo ter drobno narezano stebelno zeleno 8 minut, da se zmehčata, a ne obarvata.

2.

Dodamo piščančjo jušno osnovo, zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 2 do 3 minute. Dodamo na koščke narezano zelenjavo in nežno kuhamo še 5 minut, da se malo zmehča. Solimo in popramo, dodamo odcejen in oplaknjen fižol in piščanca, ki smo mu odstranili kožo in ga natrgali na koščke, ter kuhamo še nekaj minut.

3.

Juho naložimo v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s parmezanom. Zraven ponudimo kruh.

Piščančja jušna osnova

Kosti pečenega piščanca ne zavržemo, ampak iz njih skuhamo jušno osnovo. Položimo jih v velik lonec, dodamo jušno zelenjavo (npr. čebulo, korenček, zeleno, kolerabo, por, cvetačo…), prelijemo s hladno vodo in segrejemo, da nežno zavre. Počasi kuhamo 2  do 6 ur – dlje jo kuhamo, okusnejša bo. Kuhano osnovo precedimo in jo shranimo v hladilnik za največ 3 dni ali pa jo zamrznemo – za juhe, rižote in druge jedi. (Na enak način skuhamo tudi jušno osnovo iz surovih piščančjih kosti.)

5