Sestavine

  • 500 g kuhane rdeče pese
  • 1 žlička masla
  • 1 sesekljana šalotka (ali 1 žlica čebule)
  • svež timijan
  • 2 dl sladke smetane
  • pribl. 2 dl vode ali zelenjavne jušne osnove
  • sol
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica drobno naribanega hrena (ali 2 žlici delikatesnega)
  • kisla smetana, ko postrežemo
  • sveže nariban hren, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

V kozici stopimo maslo in na njem popražimo šalotko. Dodamo na kocke narezano rdečo peso in malo tekočine, v kateri se je kuhala (če imamo vakuumsko pakirano peso, dodamo tekočino iz zavitka). Solimo in malo pokuhamo, da je pesa res mehka. Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom.

2.

Pire vrnemo v kozico, dodamo sladko smetano in vodo, zavremo in kuhamo, da tekočina malo povre in dobimo precej gosto kremno juho. Vmešamo še kislo smetano in hren.

3.

Juho naložimo v skledice, okrasimo s kislo smetano in po želji tudi posujemo z malo naribanega hrena.

6