Juha iz rdeče leče s čičerko in čilijem
Lečna juha, ki pogreje srce
Juha iz rdeče leče s čičerko in čilijem
Lečna juha, ki pogreje srce
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2015
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlički kuminovih semen (semena orientalske kumine)
- ščep zdrobljenega čilija
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 150 g oluščene rdeče leče
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 400 g pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g čičerke iz pločevinke
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- grški jogurt, ko postrežemo
- nekaj peteršiljevih listkov za okras
- kruh s hrustljavo skorjo
Priprava
Veliko kozico segrejemo, vanjo damo kuminova semena in zdrobljen čili ter suho pražimo 1 minuto ali tako dolgo, da začnejo semena pokati in zadišijo. Dodamo olje, nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Vmešamo lečo, jušno osnovo ali vodo in paradižnik ter zavremo. Kuhamo 15 minut, da se leča zmehča.
Čičerko odcedimo in oplaknemo. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo grob pire, nato jo prelijemo nazaj v kozico in dodamo čičerko. Segrejemo, solimo in popramo po okusu ter vmešamo grobo nasekljan peteršilj, nalijemo v skodelice, okrasimo z žlico jogurta in peteršiljevimi listki. Postrežemo s kosom kruha s hrustljavo skorjo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.