Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min + kvašenje
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,5 kg jelenjega stegna
- 1 liter rdečega vina
- 6 olupljenih in razpolovljenih šalotk
- 2 stroka česna, narezana na rezinice
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 4 lovorovi listi
- 4 žlice rdečega balzamičnega kisa
- 2 korenčka, narezana na drobne kocke
- nekaj vejic peteršilja, drobno narezanih
- sol
- poper
- 2 hruški (blanširane rezine)
- 2 žlici brusnične marmelade
- orehovo olje
zdrobovi cmoki
- 100 g pšeničnega zdroba
- 2,5 dl mleka
- 1 jajce
- 1 jajce košček svinjske kože (od prekajene slanine)
- ščepec soli
- maslo
Priprava
Jelenje meso natremo s soljo in poprom. Damo ga v primerno posodo, prelijemo z rdečim vinom, prekrijemo z zelenjavo in začimbami, obtežimo s krožnikom, pokrijemo in postavimo v hladilnik. Meso pustimo čez noč v kvaši.
Naslednji dan segrejemo pečico na 190 °C. Meso vzamemo iz kvaše in ga dobro osušimo. V pekaču segrejemo orehovo olje in meso na vseh straneh močno popečemo. Nato ga prelijemo s kvašo in pečemo v pečici uro in pol do dveh ur. Meso med pečenjem večkrat zalijemo s sokom iz pekača.
Med peko mesa pripravimo zdrobove cmoke. Mleko zavremo, vmešamo zdrob, ponovno zavremo in ob stalnem mešanju kuhamo kakšno minuto, da se masa močno zgosti. Odstavimo in pustimo, da se zdrob ohladi, nato vanj vmešamo jajce in zmes posolimo.
V kozici zavremo zadostno količino vode, ki smo ji dodali košček kože od slanine. Iz zdrobove mase z mokrimi rokami oblikujemo manjše cmoke. Damo jih kuhat v vrelo vodo in takoj, ko priplavajo na površino, znižamo temperaturo. Cmoke kuhljamo nekaj časa na blagem ognju.
Pečenko vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. Sok od pečenja precedimo, malo povremo in vmešamo brusnično marmelado.
Cmoke s penovko poberemo iz vode in jih povaljamo na žlici razpuščenega masla. Jelenjo pečenko narežemo na tanke rezine ter razdelimo na krožnike z brusnično omako, blanširanimi hruškovimi rezinami in zdrobovimi cmoki.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.