Sestavine

  • 175 g mletih mandljev
  • 175 g zmehčanega masla
  • 175 g svetlo rjavega sladkorja
  • 175 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 veliko jajce
  • 1 rumenjak
  • 450 g jagod
  • maslo za model
  • sladkor v prahu za posip
  • stepena sladka smetana in grški jogurt, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno tortnega modla z ločljivim obodom in premera 23 cm obložimo s papirjem za peko, obod pa namažemo z maslom.

2.

V multipraktiku zmešamo mandlje, maslo, sladkor, moko, cimet, jajce in rumenjak, da se sestavine enakomerno razporedijo.

3.

Polovico mase naložimo v model v gladki plasti brez razpok – to najlaže naredimo z dvojimi vilicami. Jagode očistimo in narežemo na rezine ter jih razporedimo po testu. Čez naložimo preostalo maso in jo čim lepše razgrnemo, a nič zato, če kakšna jagoda pokuka skozi.

4.

Pečemo 1 uro (po potrebi kakšnih 5 minut dlje), preverimo pa že po 40 minutah – če kolač postaja pretemen, ga ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Kolač mora malo narasti in se temno zlato rjavo obarvati, ko je pečen.

5.

Pustimo, da se kolač malo ohladi v modlu, nato ga z nožem ločimo od oboda in vzamemo iz modla. Podrsnemo ga na krožnik za torte in posujemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo toplega ali hladnega, za zraven pa zmešamo stepeno sladko smetano in grški jogurt v razmerju 1:1.

7