Jagodna pita z baziliko
Kdo bi si mislil, da se bazilika tako dobro poda jagodam?
Jagodna pita z baziliko
Kdo bi si mislil, da se bazilika tako dobro poda jagodam?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
ČAS PRIPRAVE: 2 uri + 1 ura za hlajenje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
krhko testo
- 125 g masla
- 200 g moke in še malo za delovno površino
- 60 g sladkorja
- 1 rumenjak
nadev
- 4 dl polnomastnega mleka
- 70 g sladkorja
- semena iz 1⁄2 vaniljevega stroka
- 4 jajca
- 20 g moke
- 20 g koruznega škroba
- 1⁄2 dl sladke smetane
- 400 g jagod
- 5 žlic jagodne marmelade
- prgišče listov bazilike (zlasti lepi so lističi drobnolistne grške bazilike)
Priprava
Za testo damo v multipraktik na kocke narezano maslo in moko ter zmeljemo v drobtinasto zmes. Dodamo sladkor in rumenjak in zmešamo, da nastane testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik za najmanj eno uro. Na pomokani delovni površini ga razvaljamo na debelino približno 3 mm, nato z njim obložimo podolgovat model za pite (12 x 35 cm) in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in vanj vsujemo suh fižol. Pečemo 25 minut, da testo dobi barvo svetlega biskvita. Odstranimo fižol in papir. Po potrebi testo še malo dopečemo, da postane hrustljavo.
Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. V kozici zavremo mleko, sladkor in vaniljo. V skledi stepemo jajca, moko in škrob ter prelijemo z mlekom; ob tem ves čas stepamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in jo kuhamo, da nastane gosta in sijoča krema. Pretlačimo jo skozi fino sito in pustimo, da se ohladi. Medtem stepemo smetano toliko, da obdrži obliko, ter jo narahlo vmešamo v kremo.
Ko se testo ohladi, ga premažemo s kremo. Jagode narežemo na rezine in z njimi obložimo pito. Marmelado zavremo z nekaj žlicami vode, jo povremo, da nastane gladka glazura, in z njo premažemo jagode. Posujemo z lističi bazilike in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.