Jagodna cvetna torta
Okrašena z užitnimi cvetovi jegliča, vrtnic ali z listi begonije bo vsaj tako lepa kot bo okusna!
Jagodna cvetna torta
Okrašena z užitnimi cvetovi jegliča, vrtnic ali z listi begonije bo vsaj tako lepa kot bo okusna!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2012
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min + 2 uri čakanja
KOLIČINA: 24–26 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
biskvitna podlaga
- (s premerom 26 cm)
- 6 jajc
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 180 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
biskvitna podlaga
- (s premerom 16 cm)
- 4 jajca
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- 120 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 tortna modla (26 in 16 cm)
- maslo za premaz modlov
nadev
- 7,5 dl sladke smetane
- 3 zavitki utrjevalca za stepeno smetano
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 500 g jagod
krema
- 350 g polnomastne skute
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 žlice limonovega soka
- 3 dl sladke smetane
- 1 zavitek utrjevalca za stepeno smetano
- 5 zmečkanih jagod (kaša)
Priprava
Za večjo biskvitno podlago ločimo rumenjake šestih jajc od beljakov. Rumenjake penasto stepemo z vaniljevim sladkorjem in tremi četrtinami kristalnega sladkorja, da dobimo svetlo kremno zmes. Beljake stepemo s soljo v čvrst sneg; postopoma vmešamo vanj preostali kristalni sladkor. Sneg dodamo h kremni zmesi, na oboje presejemo moko s pecilnim praškom in vse sestavine rahlo zmešamo. Biskvitno testo vlijemo in postrgamo v pomaščen večji tortni model premera 26 cm v pomaščen večji tortni model premera 26 cm in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno pol ure.
Maso za manjšo biskvitno podlago pripravimo na enak način. Damo jo v namaščen tortni model s premerom 16 cm in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 25 do 30 minut.
Medtem pripravimo nadev. Sladki smetani dodamo utrjevalec in vaniljev sladkor ter jo čvrsto stepemo, nato pa vmešamo še na koščke narezane jagode.
Obe dobro ohlajeni tortni podlagi dvakrat prečno prerežemo, namažemo s pripravljenim nadevom in oblate ponovno sestavimo.
Zdaj pripravimo še kremo. Skuto zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu, vaniljevim sladkorjem in limonovim sokom v kremno zmes. Sladko smetano, ki smo ji dodali utrjevalec, čvrsto stepemo in vmešamo v skutno maso. Nazadnje dodamo še jagodno kašo in rahlo premešamo.
Obe torti vsenaokrog namažemo s kremo in manjšo torto položimo na večjo. Z lopatico ali večjim nožem oblikujemo v kremo dekorativne valove. Torto postavimo za dve uri na hladno, nato jo okrasimo s poljubnimi užitnimi cvetovi (na primer jegliča, vrtnic), listi begonije ali pa kar s sladkornimi okraski v obliki cvetov.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.