Sestavine

  • 2,5 kg jabolk
  • 50 g masla
  • cimet
  • 6 žlic sladkorja
  • sok 1 limone
  • 1 čajna skodelica moke
  • 1 čajna skodelica pšeničnega zdroba
  • 1 čajna skodelica sladkorja
  • ½ zavitka pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 5 dl sladke smetane
  • ½ čajne skodelice olja
  • maščoba za pekač

Priprava

1.

Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. V kozico damo maslo, jabolka, cimet po okusu, limonov sok in 6 žlic sladkorja; če so jabolka prekisla, dodamo še malo sladkorja. Dušimo, da se jabolka zmehčajo.

2.

Pekač premažemo z maščobo. V skledi zmešamo moko, pšenični zdrob in sladkor. Dodamo pecilni prašek, premešamo in pol mase stresemo na dno pekača. Na suho maso damo ohlajena dušena jabolka, jih prekrijemo z drugo polovico suhe mase in poravnamo.

3.

V skledo ubijemo 3 jajca, dodamo sladko smetano in olje. Maso premešamo in z njo prelijemo sestavine v pekaču. Z vilicami sladico večkrat prebodemo. Narastek damo za 45 minut v pečico, segreto na 180 °C. Ko je vrhnja plast zlato rumeno zapečena, ga vzamemo iz pečice, ohladimo in postrežemo.

51