Indijski piščanec makhani
V indijskih začimbah in jogurtu mariniran piščanec v paradižnikovi masleni omaki
Indijski piščanec makhani
V indijskih začimbah in jogurtu mariniran piščanec v paradižnikovi masleni omaki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + mariniranje
KOLIČINA: za 4–5 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg piščančjega mesa brez kosti in kože
- sok 1 limete
- 6 nageljnovih žbic
- 8–10 poprovih zrn
- 1 košček cimetove skorje (1 cm)
- 2 lovorova lista
- 8–10 mandljev
- semena 3–4 kardamomovih strokov
- 1 skodelica jogurta (ne sme biti kisel)
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- ¼ žličke kurkume
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 sesekljani čebuli
- 2 žlički česnove paste
- 1 žlička ingverjeve paste
- 1 žlička garam masale
- 100 g indijskih oreškov
- 400 g pasiranega paradižnika
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 2 žlici sušenih listov grškega sena
- 2 žlici zmehčanega masla
- sol
- koriandrovi listi za okras
Priprava
Piščančje meso solimo, pokapljamo z limetinim sokom, premešamo, skledo pokrijemo in pustimo meso eno uro marinirati.
V srednje vroči ponvi ob pogostem mešanju nežno prepražimo nageljnove žbice, poprova zrna, cimet, lovorova lista in mandlje, da vse rahlo porjavi. Ohladimo, dodamo še kardamomova semena in začimbno mešanico grobo zmeljemo v čistem, suhem mlinčku za kavo. V jogurt vmešamo pripravljeno začimbno mešanico, koriander, kumin in kurkumo. Z zmesjo namažemo piščanca in ga mariniramo še eno uro.
V globoki ponvi segrejemo olje in na srednji temperaturi pražimo čebulo, da zarumeni, nato dodamo česnovo in ingverjevo pasto ter pražimo nekaj minut. Priložimo piščanca iz marinade (marinado prihranimo) in ga z vseh strani opražimo (meso bo postalo roza do bele barve). Zdaj damo v ponev paradižnik, piščančjo jušno osnovo, grško seno in preostalo marinado. Kuhamo tako dolgo, da se piščanec skuha, omaka pa pokuha na polovico začetne količine.
V majhni ponvici stopimo maslo in ga zlijemo po piščancu, okrasimo z lističi koriandra in postrežemo s ploščatim kruhom naan.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.