Hruškova pita z jagodičjem
Hruškova pita z jagodičjem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g sladkega krhkega testa
- sveže nariban muškatni orešek
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja demerara
- moka za delovno površino
poširane hruške
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 1 limona
- 5 strokov kardamoma
- ½ žličke muškatnega oreška
- 1 cimetova palčka
- 3 manjše hruške
nadev
- 3–4 manjše hruške
- 75 g belega kristalnega sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 žlici mletih mandljev
- 150 g jagodičja (npr. malin in robidnic)
ko postrežemo
- vaniljeva jajčna krema
- smetana ali sladoled
Priprava
Najprej pripravimo poširane hruške. Limono tanko olupimo z lupilnikom za zelenjavo, da dobimo širše trakove. V veliko kozico vsujemo sladkor in dodamo limonovo lupino, stroke kardamoma, muškatni orešek, cimetovo palčko in 1 liter vode. Pustimo, da mešanica rahlo zavre. Hruške olupimo, jih razpolovimo in jim odstranimo peščišče. Nato jih položimo v tekočino in pokrijemo s papirjem za peko v obliki kroga, da se bodo hruške popolnoma skuhale. Pri zmerni temperaturi kuhamo še 15 minut, tako da tekočina zelo nežno vre. Nato vse skupaj pustimo, da se ohladi. Hruške lahko pripravimo tudi en dan vnaprej in pustimo, da se ohladijo čez noč.
Pečico segrejemo na 180 °C. Delovno površino potresemo z malo moke. Testo razvaljamo, tako da se prilega ponvi, pekaču za pite ali plitvemu pekaču s premerom 20 do 23 cm. Na površino testa nastrgamo malo muškatnega oreška in ga z valjarjem vtisnemo v testo. Nato testo preložimo v posodo za peko, ga pritisnemo ob vogale in odstranimo del, ki gleda čez rob. Če želimo, lahko pustimo vrh roba precej naguban. Odvečno testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga shranimo v hladilniku. List papirja za peko zmečkamo, ga spet razgrnemo in položimo na testo. Čezenj natresemo plast suhega fižola in pečemo 15 minut. Jajce razžvrkljamo. Fižol in papir za peko odstranimo, premažemo testo z nekaj razžvrkljanega jajca in pekač vrnemo v pečico za 5 minut.
Medtem pripravimo nadev. Hruške olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo. Skupaj s sladkorjem jih damo v majhno kozico in kuhamo, dokler niso tako mehke, da jih lahko zmečkamo s hrbtno stranjo žlice. Odlijemo 3 žlice tekočine, v kateri smo poširali hruške, in jo zmešamo s koruznim škrobom. Mešanico prilijemo hruškovemu nadevu. Še kako minuto ga kuhamo in medtem tlačimo, da se zgosti.
Po pečenem testu potresemo mlete mandlje, jih prelijemo s hruškovim nadevom, tega pa potresemo z jagodičjem. Poširane hruške vzamemo iz tekočine in jih položimo na papirnato brisačo, da se nekoliko osušijo. Nato jih razporedimo po mešanici hrušk in jagodičja, tako da gledajo s prerezano stranjo navzgor. Testo, ki smo ga shranili v hladilniku, izrežemo z modelčki za piškote in koščke razporedimo po vrhu pite. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sladkorjem demerara. Pečemo 45 do 50 minut, dokler ni testo zlato zapečeno, nadev pa brbota. Počakamo, da se pita 10 do 15 minut hladi, in jo nato po želji postrežemo z vaniljevo jajčno kremo, smetano ali sladoledom.
Krhko testo
Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.