Hrenova juha z zelenjavnimi cmoki
Hrenova juha z zelenjavnimi cmoki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g hrena
- 5 dl goveje juhe
- 250 g kisle smetane
- 250 g sladke smetane
- 2 žlici masla
- sol
- poper
cmoki
- 1 korenček
- 1 rumena koleraba
- 1 peteršiljev koren
- 2 žlici drobno nasekljanega (samo zelenega dela) pora
- 1–2 žlici žemeljnih drobtin
- 1 jajce
- sol
- poper
- narezan drobnjak in hren za posip
Priprava
Zelenjavo za cmoke operemo, olupimo, narežemo na drobne kocke, blanširamo v rahlo osoljeni vodi in splaknemo z mrzlo vodo. Vse sestavine za cmoke v skledi zmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo 8 manjših cmokov. V rahlo osoljeni vodi jih kuhljamo približno 10 minut.
Hren olupimo in drobno nastrgamo. V kozico nalijemo govejo juho. Dodamo hren in obe vrsti smetane ter začinimo s soljo in poprom. Juho zmešamo z metlico za sneg in zavremo. S paličnim mešalnikom vmešamo 2 žlici masla in juho po okusu dodatno začinimo.
Cmoke s penovko poberemo iz vode, jih dobro odcedimo in razdelimo v jušne krožnike. Dolijemo hrenovo juho, potresemo z drobnjakom in hrenom ter postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.