Gratinirane klapavice
Pripravili smo jih že na buzaro, v omakah, solatah, juhah … a gratinirane res morate poskusiti!
Gratinirane klapavice
Pripravili smo jih že na buzaro, v omakah, solatah, juhah … a gratinirane res morate poskusiti!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2013
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 2 stroka česna
- pest peteršiljevih listov
- 100 g zmehčanega masla
- sol
- sveže mleti poper
- naribana lupina ¼ limone
- 50 g krušnih drobtin
Priprava
Školjke skrtačimo pod tekočo vodo in jim odstranimo pritrjevalne niti (nekateri jih imenujejo brada ali rep). Operemo jih v več vodah in odstranimo vse poškodovane in odprte, ki se ne zaprejo, če se jih dotaknemo. Damo jih v veliko kozico, dolijemo pol decilitra vode, kozico pokrijemo in školjke na visoki temperaturi segrevamo 3 do 4 minute, da se odprejo. Kozico občasno pretresemo. Neodprte školjke zavržemo.
Zgornji grelnik v pečici močno segrejemo. Česen olupimo in zelo drobno sesekljamo, drobno pa sesekljamo tudi peteršilj. V zmehčano maslo vmešamo česen in peteršilj ter malo soli in popra. Limonovo lupinico zmešamo z drobtinami. Školjkam odstranimo zgornjo lupino in v vsako lupino s školjčnim mesom damo malo masla. Razporedimo jih v ponev ali pekač in posujemo z drobtinami z limonovo lupinico ter pod vročim grelnikom pečemo 3 do 4 minute.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.