Goveji rep s kremno polento
Ta jed je vredna vsake minute!
Goveji rep s kremno polento
Ta jed je vredna vsake minute!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 3 ure 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 900 g čebule
- 0,5 dl olja
- 3–4 žlice zmlete sladke paprike
- kanček kisa
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička majarona
- ščepec zmlete kumine
- 1 strok česna
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- sol
- poper
- 2 kg govejega repa (razkosan na primerno velike kose)
za garniranje
- 3 paprike različnih barv
- olje
- sol
polenta
- 5 dl jušne osnove
- 100 g koruznega zdroba
- maslo
- sol
Priprava
Čebulo olupimo in drobno narežemo. V kozici segrejemo olje in čebulo rahlo zarumenimo. Dodamo mleto papriko in hitro zalijemo s kančkom kisa in vode. Primešamo paradižnikovo mezgo, majaron, kumino, stisnjen strok česna, limonovo lupinico sol in poper. Vse skupaj do mehkega dušimo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto omako.
Kose govejega repa zložimo v omako in pokrito na štedilniku ali v pečici pri 180 °C dušimo približno 3 ure. Če je potrebno, med dušenjem dolivamo tekočino. Jed je gotova, ko se meso zlahka loči od kosti.
Papriko očistimo in narežemo na kocke. Na vročem olju jo zarumenimo, zalijemo s kančkom vode, solimo in v pokriti posodi do čvrstega podušimo.
Podobni recepti
Goveji file z omako iz rdečega vina
Goveji jezik na avokadovi solati z rdečo peso in hrenom
Sedaj pripravimo še polento. Jušno osnovo ali posoljeno vodo zavremo in v vrelo tekočino vsipavamo koruzni zdrob; med tem pa mešamo z metlico za sneg, da se ne naredijo grudice. Polento kuhamo nekaj minut. Pozor: masa se hitro strdi; vmešamo toliko masla, da dobimo kremno zmes; po okusu solimo.
Meso lahko ločimo od kosti. Na krožnike serviramo polento s koščki mesa, potresemo s kockami paprike, prelijemo z omako ter okrasimo z zelišči.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.