Goveji ragu z rdečim vinom
Goveji ragu z rdečim vinom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + mariniranje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g govejega bočnika
- 2 lovorova lista
- malo timijana
- 1 žlica gorčice
- 5 dl rdečega vina
- 1 kozarček konjaka
- 3 žlice olja
- 1 velika čebula
- 1 žlica gladke moke
- ½ žlice paradižnikove mezge
- 2 dl pretlačenega paradižnika (passata)
- 1 žlička mlete paprike
- malo kisa
- 250 g korenčka
- 250 g zelene
- goveja jušna osnova za zalivanje
- sol
- poper
- timijan za posip
Priprava
Z mesa odstranimo maščobo in kožice, narežemo na velike kocke ter začinimo s soljo, poprom in gorčico. Narezano meso damo v stekleno ali porcelanasto posodo, obložimo z lovorom in timijanom ter prelijemo s konjakom in rdečim vinom. Posodo pokrijemo s folijo in postavimo za 3 ure (še bolje čez noč) v hladilnik. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Mesne kocke poberemo iz kvaše in jih dobro odcedimo.
Na vročem olju prepražimo čebulo in meso, ki smo ga potresli z moko. Dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko, še malo prepražimo, dodamo pretlačen paradižnik, zalijemo z malo kisa, nato pa z govejo jušno osnovo ali precejeno kvašo iz rdečega vina. Pokrito dušimo na blagem ognju.
Korenček in zeleno operemo, olupimo in narežemo na primerne kose. Ko je meso že na pol mehko, dodamo zelenjavo. Ragu po želji še malo začinimo in do konca zdušimo. Preden jed ponudimo, jo potresemo s timijanom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.