Goveji medaljoni v zelenini omaki
Goveji medaljoni v zelenini omaki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2015
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 800 g goveje pljučne pečenke
- sol
- poper
- 60 g olja
- 1 majhna šalotka
- ½ gomolja zelene
- ½ šopka peteršilja
- nekaj listov zelene
- 1,5 dl sladke smetane
- 1,25 dl crème fraîche
- 3 žlice pečenkinega soka
Priprava
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, zeleno operemo, olupimo in narežemo na paličice. Liste zelene in peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Z mesa odstranimo vse kite in kožice ter morebitno maščobo in ga narežemo na osem enako velikih medaljonov, ki jih posolimo in popopramo.
Olje segrejemo v dovolj veliki ponvi in medaljone z obeh strani – odvisno od okusa – bolj ali manj rožnato popečemo. Vzamemo jih iz ponve in damo na toplo. S pečenkinega soka poberemo maščobo in v njem svetlo popražimo čebulo. Dodamo paličice zelene in še naprej pražimo; nato zalijemo s pečenkinim sokom, dodamo sladko smetano in crème fraîche, da se zgosti. Dodamo še peteršilj in liste zelene ter na koncu posolimo in popopramo. Omako serviramo z medaljoni na ogretih krožnikih in čim prej postavimo na mizo. Kot prilogo lahko ponudimo naravno pripravljeno zelenjavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.