Sestavine

juha

  • 500 g bočnika
  • 2 goveji mozgovi kosti
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 50 g gomolja zelene
  • 80 g pora
  • 1 manjša korenina peteršilja
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g kolerabe
  • 1 paradižnik
  • ščepec žafranike
  • 10 zrn popra
  • lovorov list
  • sol

kruhove pogačice s sirom

  • 4 žemlje od prejšnjega dne
  • 200 g trdega sira
  • 1 mlada čebulica
  • 2 žlici masla
  • 1,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • ščepec naribanega muškatnega oreška
  • sol
  • poper
  • olje za peko
  • 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip

Priprava

1.

Neolupljeno čebulo prerežemo na pol in jo damo v ponev brez maščobe ter jo na prerezanem delu popečemo, da rahlo počrni. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. V lonec damo 2 litra vode, jo solimo, dodamo meso, kosti in zelenjavo ter zavremo. Prvih nekaj minut kuhanja posnemamo pene, ki se pojavijo na juhi. Nato dodamo lovorov list, poper v zrnu in žafraniko. Juho kuhamo pokrito na blagem ognju približno 3 ure.

2.

Za kruhove pogačice žemlje in sir narežemo na drobne kocke. Čebulico olupimo in drobno narežemo. V ponvi jo na razpuščenem maslu zarumenimo, nato jo zalijemo z mlekom.

3.

V skledo damo narezane žemlje in sir ter prilijemo čebulico z mlekom. Dodamo obe jajci in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sestavine dobro zmešamo, površino mase z žlico potlačimo in pustimo nekaj časa počivati.

4.

Iz kruhove mase oblikujemo majhne pogačice. V ponvi segrejemo malo olja in pogačice na obeh straneh počasi spečemo.

5.

Kuhano juho odstavimo, precedimo in jo pustimo stati 15 min, da se umiri. Nato z zajemalko, ki jo potopimo tik pod gladino juhe, poberemo odvečno maščobo. Juho nalijemo v krožnike, v vsak krožnik dodamo kruhovo pogačico in potresemo z drobno narezanim drobnjakom.

Nasvet

Juha med kuhanjem ne sme premočno vreti, da ne postane motna. Če se to kljub temu zgodi in želimo resnično bistro juho, težavo rešimo tako, da v vrelo juho stresemo nekaj kock ledu. Nastali temperaturni šok včasih pomaga pridobiti nazaj bistrost juhe, vendar moramo juho takoj odcediti, ohladiti in odstraniti maščobo. V mrzlo juho nato dodamo dva beljaka in jo počasi zavremo, medtem pa juho občasno rahlo mešamo pri dnu lonca. Zavreta juha bo spet bistra.

Za okusno govejo juho vložimo meso v hladno vodo, če pa želimo imeti okusno in sočno govedino, meso v vodo vložimo šele, ko zavre.

Če želimo iz juhe odstraniti skoraj vso maščobo, moramo juho povsem ohladiti. Maščoba se namreč strdi in jo zlahka poberemo s površine juhe.

38