Sestavine

  • 4 l mrzle vode
  • 1,5 kg govejega mesa (1 kg reber in 500 g govejih pleč)
  • 2 rahli kosti
  • 1 mozgova kost
  • 1 čebula in olupki čebule
  • 1 lovorov list
  • 5 zrn popra
  • 3 manjši korenčki
  • 1 korenina peteršilja
  • 150 g gomoljne zelene
  • 1 list pora (ali 1⁄4 pora, približno 10 cm)
  • sol

ko postrežemo

  • poljubna zakuha
  • nasekljan peteršilj

Priprava

1.

Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in močno do črnega opečemo. Olupke dobro operemo. Meso in kosti položimo v vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Vodo odlijemo in meso, kosti, čebulo ter čebulne olupke položimo v lonec. Prilijemo mrzlo vodo in odkrito segrevamo do vretja.

2.

Ko voda zavre, vanjo dodamo olupljeno in oprano zelenjavo, lovor in poprova zrna.

3.

Juha naj odkrita nežno in komajda opazno vre tri do štiri ure. Eno uro pred koncem kuhe jo solimo. Kuhano juho precedimo skozi fino cedilo. Ponudimo jo s poljubno zakuho, zraven pa se poda tudi nasekljan peteršilj.

Juho lahko tudi zamrznemo

Kar pogumno skuhajmo velik lonec juhe za družinsko kosilo, preostanek pa shranimo v hladilnik, zamrzovalnik ali uporabimo za zalivanje rižot in podobnih jedi.

2