Goveja juha kot nekoč
Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice
Goveja juha kot nekoč
Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2020
ČAS PRIPRAVE: 15 min + 3–4 ure za kuhanje
KOLIČINA: za 12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 l mrzle vode
- 1,5 kg govejega mesa (1 kg reber in 500 g govejih pleč)
- 2 rahli kosti
- 1 mozgova kost
- 1 čebula in olupki čebule
- 1 lovorov list
- 5 zrn popra
- 3 manjši korenčki
- 1 korenina peteršilja
- 150 g gomoljne zelene
- 1 list pora (ali 1⁄4 pora, približno 10 cm)
- sol
ko postrežemo
- poljubna zakuha
- nasekljan peteršilj
Priprava
Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in močno do črnega opečemo. Olupke dobro operemo. Meso in kosti položimo v vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Vodo odlijemo in meso, kosti, čebulo ter čebulne olupke položimo v lonec. Prilijemo mrzlo vodo in odkrito segrevamo do vretja.
Ko voda zavre, vanjo dodamo olupljeno in oprano zelenjavo, lovor in poprova zrna.
Juha naj odkrita nežno in komajda opazno vre tri do štiri ure. Eno uro pred koncem kuhe jo solimo. Kuhano juho precedimo skozi fino cedilo. Ponudimo jo s poljubno zakuho, zraven pa se poda tudi nasekljan peteršilj.
Juho lahko tudi zamrznemo
Kar pogumno skuhajmo velik lonec juhe za družinsko kosilo, preostanek pa shranimo v hladilnik, zamrzovalnik ali uporabimo za zalivanje rižot in podobnih jedi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.