Govedina na žaru s sladko-pikantno marinado
Idealna izbira za sončen dan, ko zakurimo žar
Govedina na žaru s sladko-pikantno marinado
Idealna izbira za sončen dan, ko zakurimo žar
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2011
ČAS PRIPRAVE: 25 min + mariniranje
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300–400 g težak ramstek debeline pribl. 2 cm
marinada
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke janeževih semen
- manjši šopek peteršilja
- 1 rdeč čili
- 1 žlička timijanovih lističev
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- poper
- sol
Priprava
Najprej pripravimo marinado tako, da v ponvi približno pol minute pražimo kuminova in janeževa semena, da zadišijo. Damo jih v skodelico in primešamo še nasekljan peteršilj, očiščen in drobno nasekljan čili, timijanove lističe, olje in kis. Dobro začinimo s poprom, sol pa lahko dodamo tik pred postrežbo.
Meso damo na pladenj in ga premažemo s četrtino marinade. Na sobni temperaturi ga pustimo marinirati približno pol ure. Če želimo, lahko meso pripravimo tudi prej; premazanega pustimo v hladilniku približno 2 uri. Iz hladilnika ga vzamemo približno 15 minut pred peko.
Pripravimo in segrejemo žar. Meso začinimo s soljo in ga na žaru pečemo približno 2 do 3 minute na vsaki strani, odvisno, kako debel steak imamo in kako pečenega želimo imeti. Pečenega narežemo na rezine, premažemo s preostalo marinado in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.