Sestavine

  • 1 kg gamsovega mesa (stegno brez kosti)
  • 2 žlici kuhanega masla ali olja
  • sol
  • poper
  • 100 g brusnic
  • 100 g borovnic
  • 50 g zamrznjenih jagod jerebike
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 5 dl rdečega vina
  • 2 zdrobljeni brinovi jagodi
  • 1 žlica hladnega masla

pire iz zelene

  • 1 gomolj zelene
  • 1 mokast krompir
  • mleko
  • sladka smetana
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Priprava raguja: Meso narežemo na 2 centimetra velike kocke. V kozici segrejemo kuhano maslo in mesne kocke na njem lepo popečemo. Začinimo s soljo in poprom ter pokrito dušimo, dokler mesni sok ne izpari. Sadne jagode preberemo in jih skupaj z rjavim sladkorjem dodamo k mesu. Zalijemo z rdečim vinom, dodamo brinove jagode in pokrito kuhljamo približno 1 uro. Omako povežemo s hladnim maslom in po okusu začinimo.

2.

Priprava pireja: Zeleno in krompir olupimo, operemo, narežemo na koščke in stresemo v kozico. Dolijemo toliko mleka in sladke smetane (v enaki količini), da je zelenjava pokrita s tekočino. Začinimo s soljo in poprom ter skuhamo do mehkega. Potem nekaj tekočine odlijemo v drugo posodo, zelenjavo pa pretlačimo s paličnim mešalnikom. Zdaj dodamo toliko prej odlite tekočine, da ob mešanju z metlico za sneg dobimo ustrezno gostoto pireja. Po okusu ga še začinimo.

4