Sestavine

  • 1 liter goveje juhe

fritati z bučnim oljem

  • 2,5 dl mleka
  • 100 g moke
  • 3 jajca
  • 1 žlička olja
  • sol
  • muškatni orešek
  • 1 žlica bučnega olja
  • ½ žlice fino zdrobljenih bučnic

bučni ponvičnik

  • 150 g bučnega mesa
  • 3 žlice zdrobljenih bučnic
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol
  • poper
  • 5 jajc
  • 120 g ostre moke
  • 1 žlica bučnega olja
  • sol
  • poper
  • muškatni orešek
  • 2 žlici poljubnega sira za ribanje

Priprava

1.

Najprej pripravimo maso za palačinke (fritate). Mleko gladko zmešamo z moko in oljem. Med stepanjem vmešamo jajca ter maso začinimo s soljo in naribanim muškatnim oreškom. Nazadnje vmešamo še bučno olje in zdrobljene bučnice. V ponvi spečemo tanke palačinke za fritate in jih narežemo na rezance.

2.

Sedaj pripravimo še ponvičnik. Bučno meso narežemo na drobne kocke in jih počasi pečemo skupaj z zdrobljenimi bučnicami in bučnim oljem. Bučno zmes začinimo s soljo in poprom ter ohladimo.

3.

Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v sneg. Vanj vmešamo moko, rumenjake, bučno olje in ohlajeno bučno zmes. Maso začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

4.

Bučno maso namažemo pol centimetra debelo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Potresemo z naribanim sirom in pečemo v pečici pri 180 °C približno 20 minut. Ko se ponvičnik ohladi, ga narežemo na rombe.

5.

Fritate in ponvičnik ponudimo v vroči goveji juhe.

14