Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan
Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 150 g polsuhe klobase ali choriza
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 žlički harise (suhe začimbne mešanice ali paste)
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 12 češnjevih paradižnikov
- 3 dl piščančje jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
- sol
- kruh s hrustljavo skorjo in maslo, ko postrežemo
Priprava
Klobaso narežemo na kolute in jo popražimo na olju v veliki oplasteni kozici, da se enakomerno rjavo obarva in speče.
Klobaso poberemo iz kozice, vanjo pa damo na lističe narezano čebulo in na koščke narezano papriko ter pražimo, da se zmehčata in rahlo obarvata. V kozico vrnemo klobaso, dodamo še hariso in 3 do 4 minute mešamo. Dodamo fižol, razpolovljene paradižničke in jušno osnovo, solimo ter kuhamo 10 minut.
Primešamo sesekljan peteršilj, enolončnico razdelimo v skledice in jo postrežemo s kruhom in maslom.
Nasvet
V juho ali enolončnico lahko vmešamo tako suho začimbno mešanico harise kot harisino pasto. Kadar s hariso pripravljamo marinado, jogurtovo pomako, humus ali jo dodajamo drugim jedem, pa hariso v prahu najprej zmešamo z oljčnim oljem, da dobimo pasto, ki se bo lepše razpustila.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.