Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Njegova domovina je Južna Amerika, v Evropi je bil prvič pisno omenjen leta 1542, na naših tleh pa smo ga začeli gojiti šele v 17. stoletju. Pred tem je v našem delu sveta kraljeval bob, ki so ga gojili že pred vsaj 9000 leti, a do danes ga je fižol skoraj povsem izrinil. Njegovo slovensko ime se je prek drugih jezikov postopoma razvilo iz latinskega izraza phaseolus oziroma starega grškega izraza phasoúli. Istega izvora je tudi pasulj.
Fižol ima visoko hranilno vrednost, zato so mu v srednjem veku pravili meso ubogih. Dandanes iz njega pripravljamo najrazličnejše dobrote. Nenazadnje bi morali po nasvetih strokovnjakov pojesti več fižola ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi naš planet in lastno zdravje.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Priprava
Fižol dobro speremo in čez noč namočimo v mrzli vodi, nato pa skuhamo skupaj rožmarinom, lovorjem in soljo.
Kuhan fižol ohladimo in začinimo s kisom in poprom.
Čebulo grobo sesekljamo, tunino pa razdrobimo z vilicami. Vse skupaj premešamo in potresemo z narezanim peteršiljem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.