Sestavine

  • 4 fileji trske po 120 g
  • malo moke
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
  • 3 žlice šerijevega kisa
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • sol
  • poper

pire

  • 1 velik olupljen gomolj zelene (pribl. 500 g)
  • 2 žlici masla
  • šopek sesekljanega peteršilja
  • krhlji limone, ko postrežemo

Priprava

1.

Najprej pripravimo pire. Gomolj zelene narežemo na kocke in ga v osoljeni vodi skuhamo do mehkega (približno 10 minut). Odcedimo ga in pustimo v kozici nekaj minut, da se izpari. Pretlačimo ga z maslom, solimo in popramo, nato vmešamo skoraj ves peteršilj. Postavimo ga na toplo in medtem pripravimo ribo.

2.

Ribo solimo in povaljamo v moki. V ponvi segrejemo žlico olja in ribo pečemo 3 do 4 minute na vsaki strani, odvisno od debeline fileja. Preložimo jo na pladenj, v ponev pa dodamo drugo žlico olja, česen in čili in ju pražimo 2 minuti, nato dodamo kis, sladkor in ščepec soli. Pustimo, da zavre in brbota minuto ali dve, nato v ponev vrnemo ribo, da se segreje.

3.

Ribji file postrežemo na pireju, pokapljamo z omako iz ponve in posujemo s preostalim peteršiljem. Postrežemo z limono.

14