File potočne postrvi s pirino rižoto in koprovo omako
Iz rubrike Otroci kuhamo
File potočne postrvi s pirino rižoto in koprovo omako
Iz rubrike Otroci kuhamo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
STAROST: 8–12 let
K sodelovanju smo povabili trojček: petletno Ajdo, dvanajstletnega Aljaža in malo Emo, ki je v resnici Pika Nogavička, kot si sama pravi. Skupaj s
kuharjem Urošem so pripravili jed, ki je primerna tudi za novoletni večer. Nastala je prava umetnija, ki smo jih z veseljem, okusna kot je bila, pojedla.
Sestavine
- 4 postrvji fileji
pirina rižota
- 100 g pire
- 50 g šalotke
- 2 dl jušne osnove
- 50 g masla
- malo zelišč
- sol
- beli poper
koprova omaka
- 2 dl smetane
- 50 g šalotke
- majhen šopek kopra
- malo masla
- sol
- poper
Priprava
Šalotko olupimo in pazljivo sesekljamo. Na malo masla jo hitro prepražimo, nato dodamo piro in jo prav tako prepražimo. Dodamo še sesekljana zelišča in zalijemo z jušno osnovo.
Ko se pira zmehča (po približno pol ure), vmešamo preostalo maslo. Solimo in popramo. Piro razdelimo na štiri krožnike.
Fileje postrvi spečemo na žaru ali ponvici tako, da jih postavimo s kožo navzdol. Zgornjo stran malo posolimo. Ko so fileji skoraj pečeni, jih obrnemo in kakšno minuto pečemo še na drugi strani. Na vsak krožnik k piri položimo file postrvi.
Sesekljano šalotko prepražimo na malo masla, dodamo koper in na hitro še malo prepražimo. Zalijemo s smetano, solimo, popramo in premešamo. Omako precedimo in jo prelijemo prek postrvjih filejev.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.