Sestavine

  • 4 postrvji fileji

pirina rižota

  • 100 g pire
  • 50 g šalotke
  • 2 dl jušne osnove
  • 50 g masla
  • malo zelišč
  • sol
  • beli poper

koprova omaka

  • 2 dl smetane
  • 50 g šalotke
  • majhen šopek kopra
  • malo masla
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Šalotko olupimo in pazljivo sesekljamo. Na malo masla jo hitro prepražimo, nato dodamo piro in jo prav tako prepražimo. Dodamo še sesekljana zelišča in zalijemo z jušno osnovo.

2.

Ko se pira zmehča (po približno pol ure), vmešamo preostalo maslo. Solimo in popramo. Piro razdelimo na štiri krožnike.

3.

Fileje postrvi spečemo na žaru ali ponvici tako, da jih postavimo s kožo navzdol. Zgornjo stran malo posolimo. Ko so fileji skoraj pečeni, jih obrnemo in kakšno minuto pečemo še na drugi strani. Na vsak krožnik k piri položimo file postrvi.

4.

Sesekljano šalotko prepražimo na malo masla, dodamo koper in na hitro še malo prepražimo. Zalijemo s smetano, solimo, popramo in premešamo. Omako precedimo in jo prelijemo prek postrvjih filejev.

26