Figova pita z mandlji
Odlična je s smetano ali sladoledom
Figova pita z mandlji
Odlična je s smetano ali sladoledom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 500 g krhkega testa
- 8 zrelih fig brez pecljev
- drobno naribana lupina in sok 1 pomaranče
- 1 žlica medu
- 200 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g mletih mandljev
- 2 srednje velika rumenjaka
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo krhko testo in z njim obložimo nizek okrogel pekač za pito premera 25 cm. Pazimo, da testo visi čez rob pekača. Vse skupaj damo za pol ure v hladilnik.
Medtem fige operemo in razpolovimo. Razporedimo jih z rezno stranjo navzgor na nizek pekač. V skodelici zmešamo med in pomarančni sok, z mešanico prelijemo fige in vse skupaj pečemo 10 do 12 minut, da se fige zmehčajo. Sok, ki je nastal pri peki, odstranimo in prihranimo.
Testo v pekaču po celotni površini prebodemo z vilicami in vse skupaj obložimo s papirjem za peko, na katerega razporedimo fižol za slepo peko. Pečemo 15 minut, nato papir in fižol odstranimo in pečemo še 5 do 10 minut, da testo postane zlato rjave barve. Vzamemo ga iz pečice in temperaturo zmanjšamo na 130 °C. Testo ohladimo, preden ga napolnimo z nadevom.
V posodi kuhinjskega mešalnika penasto zmešamo maslo in sladkor. Dodamo še mandlje, pomarančno lupino in spet na kratko premešamo. Dodamo rumenjaka in žlico figovega soka, ki je nastal pri peki. Spet premešamo, nato nadev premažemo po pečenem testu.
Po nadevu razporedimo še fige z rezno stranjo navzgor. Pečemo 1 uro in 15 minut oziroma da pita postane zlato rjave barve; morda se vam bo njena sredica še vedno zdela precej mehka, toda pri ohlajanju se bo utrdila. Pito pustimo počivati v pekaču 15 minut, nato ji odrežemo morebiten rob testa, ki je visel od roba pekača, in ohladimo na kuhinjski rešetki.
Pito pred postrežbo odstranimo iz pekača in jo damo na raven krožnik ali delovno površino. Če nam je ostalo še kaj soka, ki je nastal pri pečenju fig, ga damo v kozico, zavremo in kuhljamo kakšno minuto ali dve, da dobimo sirup. Premažemo ga po figah in takoj postrežemo.
Nasvet
Krhko testo naredimo tako, da zmešamo moko, maslo in sladkor v razmerju 3 : 2 : 1. Če želimo, lahko dodamo tudi jajce ali le jajčni rumenjak.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.