Sestavine

  • 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 dl vode
  • 2 žlici medu ali javorovega sirupa
  • 2 dl naravnega jabolčnega kisa
  • 1 žlička nejodirane soli
  • 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
  • 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)

Priprava

1.

Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v dobro očiščene kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih postavimo na temno mesto, kjer naj 2 do 5 dni fermentirajo na sobni temperaturi. Kozarce vsak dan malce odpremo, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji. Še preprosteje je, če kozarce zapremo s pokrovom z vrelno veho, ki omogoča, da se plini izločajo sproti.

2.

Ko je kečap narejen, ga prelijemo v stekleničke in v hladilniku hranimo do 2 meseca.

 

Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.

3