Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 1 osebo
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
tatar brancina
- 1 file brancina
- sol
- beli poper
- oljčno olje
- 1 šalotka
- nekaj kapljic limone
- koprc
- peteršilj in sveža krebuljica
- 1 žlička sezama
- 1 beljak
- moka in drobtine panko za paniranje
- olje za cvrenje
pire in čips iz peteršiljeve korenine
- 300 g peteršiljeve korenine za pire
- 1,5 dl mleka
- 20 g masla
- sol
- beli poper
- 1 peteršiljeva korenina za čips
- olje za cvrenje
- sveža zelišča in solatke
Priprava
Brancinu odstranimo kožo in kosti, ga nasekljamo, primešamo sesekljano šalotko in zelišča, začinimo z limono, oljem, soljo in poprom. Polovico tatarja oblikujemo v žličnik, drugi polovici pa primešamo sezam in jo paniramo v moki, stepenem beljaku in drobtinah panko ter zelo hitro ocvremo v vročem olju – v sredini mora ostati še surov.
Pripravimo peteršiljev pire. Peteršiljevo korenino olupimo, narežemo na kocke in v pokritem loncu skupaj z mlekom kuhamo do mehkega. Dodamo maslo in jo zmiksamo do gladkega pireja.
Čips pripravimo tako, da peteršiljevo korenino olupimo, narežemo na zelo tanke rezine, ocvremo v vročem olju in solimo.
Zelišča in solatke po želji začinimo. Na krožnik namažemo plast peteršiljevega pireja in naj zložimo žličnik brancinovega tatarja, ocvrt brancinov tatar, peteršiljev čips, sveža zelišča in solatne liste. Jed pokapljajmo s kapljico peteršiljevega olja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.