Dušeni lignji s fižolom in česnovim kruhom
Lignji v enolončnici
Dušeni lignji s fižolom in česnovim kruhom
Lignji v enolončnici
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 velika čebula
- 3 korenčki
- 2 stebli zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 800 g očiščenih lignjev
- 1 žlica paradižnikove mezge
- vejica timijana
- 7 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g kuhanega fižola
- 4 rezine polnozrnatega kruha za toast
- ½ žličke sladke paprike (najbolje prekajene)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- sesekljan peteršilj za posip
Priprava
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Stebla zelene narežemo na koščke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenček, zeleno in česen ter nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem lignje narežemo na kolobarje, glave z lovkami pa lahko pustimo cele. Stresemo jih k praženi zelenjavi, dodamo še paradižnikovo mezgo in timijan ter pražimo 2 minuti, nato prilijemo pasiran paradižnik in jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da se lignji zmehčajo. Občasno premešamo. Ko so lignji mehki, v omako dodamo fižol in vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Pečico segrejemo na 220 °C. Rezine kruha prerežemo in jih položimo v nizek pekač. Papriko zmešamo z žlico oljčnega olja in z mešanico premažemo rezine kruha. Z obeh strani jih pečemo nekaj minut, da postanejo zlate in hrustljave, nato stran, premazano z oljem, natremo s celim strokom česna.
Lignje s fižolom potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s česnovim kruhom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.