Sestavine

  • 1 velika čebula
  • 3 korenčki
  • 2 stebli zelene
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 800 g očiščenih lignjev
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • vejica timijana
  • 7 dl pasiranega paradižnika (passata)
  • 5 dl piščančje jušne osnove
  • 500 g kuhanega fižola
  • 4 rezine polnozrnatega kruha za toast
  • ½ žličke sladke paprike (najbolje prekajene)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • sesekljan peteršilj za posip

Priprava

1.

Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Stebla zelene narežemo na koščke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenček, zeleno in česen ter nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča.

2.

Medtem lignje narežemo na kolobarje, glave z lovkami pa lahko pustimo cele. Stresemo jih k praženi zelenjavi, dodamo še paradižnikovo mezgo in timijan ter pražimo 2 minuti, nato prilijemo pasiran paradižnik in jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da se lignji zmehčajo. Občasno premešamo. Ko so lignji mehki, v omako dodamo fižol in vse skupaj kuhamo še 5 minut.

3.

Pečico segrejemo na 220 °C. Rezine kruha prerežemo in jih položimo v nizek pekač. Papriko zmešamo z žlico oljčnega olja in z mešanico premažemo rezine kruha. Z obeh strani jih pečemo nekaj minut, da postanejo zlate in hrustljave, nato stran, premazano z oljem, natremo s celim strokom česna.

4.

Lignje s fižolom potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s česnovim kruhom.

67