Domač malinov džem
Če se prvič lotevate kuhanja džema, začnite z malinovim - hiter je in enostaven.
Domač malinov džem
Če se prvič lotevate kuhanja džema, začnite z malinovim - hiter je in enostaven.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2013
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: 1,6 kg marmelade
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg malin
- sok 1 limone
- 1 kg želirnega sladkorja
Priprava
Preden začnemo pripravljati džem, pripravimo kozarce. Operemo jih v vroči vodi z detergentom, dobro splaknemo in postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 100 ˚C in nekaj č asa segrevamo kozarce, da se popolnoma posušijo. Nato pečico ugasnemo in kozarce do uporabe pustimo v njej. V zamrzovalnik damo majhen krožnik.
Polovico malin prihranimo, preostale pa stresemo v kozico z dvojnim dnom in prelijemo z limonovim sokom. Na nizkem ognju jih med kuhanjem pretlačimo s tlačilko za krompir. Vse skupaj kuhamo 5 minut, nato pa stresemo v cedilo, ki ga postavimo nad skledo. Ko se iz sadja odcedi ves sok, s kuhalnico dobro pretlačimo sadje skozi cedilo, da na njem ostanejo samo semena.
Sok in pretlačeno meso malin damo nazaj v kozico in primešamo sladkor. Nežno segrevamo, nato pa dodamo preostale cele maline. Zavremo in pustimo vreti 5 minut. Nato kozico odstavimo z ognja, malo džema pa kanemo na ohlajen krožnik. Zdaj z ročajem kuhalnice potegnemo skozi džem, in če se naredi prazen prostor, je džem kuhan. Če ni, ga kuhamo še 2 minuti, nato preizkus želiranja ponovimo.
Džem napolnimo v tople kozarce, dobro zapremo in shranimo v hladnem prostoru. Marmelado v zaprtih kozarcih lahko hranimo do enega leta, ko kozarec marmelade odpremo, ga shranimo v hladilniku in marmelado čim prej porabimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.