Divjačinski zrezki z omako stroganov in ocvrtim krompirčkom
Divjačinski zrezki z omako stroganov in ocvrtim krompirčkom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 55 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 divjačinska steaka (srna, jelen), vsak pribl. 175 g
- 2 velika krompirja
- sončnično olje za cvrenje
omaka
- 2 žlici masla
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 250 g rjavih šampinjonov
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička moke
- 2 žlici vinjaka (po želji)
- 2 dl goveje jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane
- pest nasekljanega peteršilja
- sol
- poper
Priprava
Pripravimo omako. Žlico masla segrejemo v veliki ponvi, dodamo nasekljano čebulo in jo na nizki temperaturi pražimo približno 10 minut, da se zmehča. Dodamo nasekljan česen in narezane šampinjone, povečamo temperaturo in pražimo, da vsa tekočina izhlapi.
Gobam dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in moko ter pražimo 1 minuto, nato dodamo še vinjak (če želimo) in pustimo, da 1 do 2 minuti vre. Pri tem smo previdni, saj se lahko vinjak vname. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo na visoki temperaturi, da polovica tekočine izhlapi. Vmešamo kislo smetano in peteršilj ter solimo in popramo.
Medtem ko pripravljamo omako, olupimo še krompir, ga narežemo na paličice za pomfrit in ocvremo v vročem olju.
Spečemo še divjačino, pripravljeno omako pa hranimo na toplem, da se ne ohladi. Preostalo maslo segrejemo v ponvi na srednje visoki temperaturi. Steaka začinimo in ju na vsaki strani pečemo 3 minute, da sta srednje pečena (odvisno od debeline steakov). Vzamemo ju iz ponve, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Ocvrti krompir razmastimo na kuhinjski brisači in solimo. Steaka prelijemo z omako, dodamo krompirček in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.