Črni gozdiček z rjavčki v kozarčkih
Sladoledna sladica na žličko, ki jo je navdihnila znamenita torta. Pa brez goljufanja, specite tudi rjavčke!
Črni gozdiček z rjavčki v kozarčkih
Sladoledna sladica na žličko, ki jo je navdihnila znamenita torta. Pa brez goljufanja, specite tudi rjavčke!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ČAS PRIPRAVE: 30 min + zamrzovanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
sladoled
- 5,5 dl sladke smetane
- 150 g sladkorja v prahu
- 4 rumenjaki
- ½ žličke vaniljeve arome
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
višnjev preliv
- ½ majhnega kozarca (400 g) vloženih višenj
- 2 žlici višnjevega ali vinskega žganja
za postrežbo
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlički sladkorja v prahu
- 2 rjavčka (glej spodaj)
- čokolada za okras
Priprava
Pripravimo sladoled. Smetano zlijemo v ponev in zavremo. V skledi stepemo rumenjake s sladkorjem in vaniljevo aromo. Dodamo 2 žlici vroče smetane in jo vtepemo v jajčno mešanico. Jajčno mešanico dodamo smetani v ponvi, zmanjšamo temperaturo in nekaj minut kuhamo ter neprestano mešamo, da se krema toliko zgosti, da se prime hrbtnega dela kuhalnice.
Čokolado stopimo in jo vmešamo v jajčno kremo. Ko se krema ohladi, jo damo v aparat za pripravo sladoleda in sladoled pripravimo po navodilih proizvajalca. Če strojčka nimamo, maso prestavimo v posodo, primerno za zamrzovanje, in jo postavimo v zamrzovalnik. Čez pol ure sladoled močno zmešamo in vrnemo v zamrzovalnik. Postopek še vsaj štirikrat ponovimo.
Za preliv odcedimo višnje in sok damo v kozico skupaj z žganjem. Mešanica naj počasi vre 5 minut, da tekočina postane sirupasta. Dodamo višnje in jih v soku segrejemo.
Smetano stepemo s sladkorjem v prahu. Rjavčke razrežemo na za grižljaj velike koščke in damo eno pest v vsak kozarec. Nato dodamo sladoled in ga prelijemo z višnjevim prelivom. Na sladoled položimo še žlico sladke smetane in jo posujemo z naribano čokolado.
Rjavčki
Pečico segrejemo na 180 °C. Kvadraten pekač, velik 20 x 20 cm, namastimo in obložimo s papirjem za peko. Segrevamo 200 g masla in 200 g temne čokolade, dokler se ne stopita. Vmešamo 170 g temnega rjavega sladkorja in 150 g belega kristalnega sladkorja. Pustimo 5 minut, da se masa malo ohladi, nato vmešamo 4 jajca. Dodamo še 50 g mletih mandljev in 50 g moke ter maso zlijemo v pekač in pečemo 30 do 35 minut ali da se testo speče. Ko se kolač ohladi, ga narežemo na 16 kock.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.