Čokoladno-metin kolač z zvezdico
Čokoladno-metin kolač z zvezdico
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + hlajenje in zamrzovanje
KOLIČINA: 12–15 kosov
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
čokoladni kolač
- 225 g masla
- 200 g moke
- 100 g kakava v prahu
- 300 g rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g kisle smetane
- sol
kolač z okusom poprove mete
- 225 g masla
- 300 g rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g kisle smetane
- 1 žlička arome poprove mete
preliv
- 100 g bele čokolade
- 300 g sladkorja v prahu
- 200 g zmehčanega masla
- ¼–½ žličke arome poprove mete (odvisno od moči arome)
- čokoladne kroglice v srebrnem jedilnem prahu
- maslo za model
- moka za posip
- okrogli model za šarkelj
- modelček za izrezovanje v obliki zvezde (6 cm)
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. V kozici zavremo vodo. Najprej pripravimo čokoladni kolač. Model za šarkelj obilno premažemo z maslom in posipamo z moko, nato model potresemo, da se znebimo odvečne moke. Kakav v prahu in ščep soli damo v skledo in ju prelijemo z 1,5 dl vrele vode. Mešamo, da dobimo gladko maso, in pustimo, da se ohladi. Maslo in sladkor damo v skledo in ju stepemo, da dobimo rahlo in penasto zmes. Postopoma dodajamo jajca in vsako posebej dobro vtepemo v penasto maso. Presejemo moko in pecilni prašek ter ju previdno vmešamo v jajčno zmes. V kakavovo mešanico vmešamo kislo smetano, nato zmes dodamo masi v drugi skledi in vse dobro premešamo. Maso damo v pripravljen model in jo pečemo 35 minut, da je zobotrebec, s katerim naredimo preizkus, tako da ga zapičimo v pecivo, čist, ko ga izvlečemo. Kolač 15 minut hladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko, kjer naj se popolnoma ohladi.
Ko je kolač ohlajen, ga položimo na nizek pekač, obložen s papirjem za peko. Narežemo ga na kose, debele približno toliko kot naš modelček v obliki zvezde. Vsak kos malo potegnemo proti sebi, da je med njimi malo prostora. Biskvit skupaj s pekačem za 2 uri ali čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Ko je biskvit dobro zamrznjen, vsak kos v krogu položimo na stran. Iz sredine vsakega kosa izrežemo eno zvezdo. (Biskvit, ki nam ostane, lahko hranimo v zamrzovalniku do 2 meseca in ga porabimo za kakšno drugo sladico, na primer razne kupe.) Izrezane zvezde damo nazaj v zamrzovalnik.
Zdaj pripravimo še kolač z okusom poprove mete. Isti okrogel model ponovno namastimo z maslom in pečico segrejmo na 180 °C. Maslo in sladkor damo v skledo in ju stepamo, da dobimo rahlo in penasto zmes. Postopoma dodajamo jajca in vsako posebej dobro vtepemo v penasto maso, nato dodamo še moko, kislo smetano in aromo poprove mete. Vse dobro premešamo, nato damo polovico mase v pripravljen model. Zvezde vzamemo iz zamrzovalnika in jih v krogu položimo na vrh biskvitne mase (zvezdni kraki naj gledajo navzgor). Pazimo, da med zvezdami ni razmika in da se popolnoma ujemajo po obliki.
Preostalo maso razporedimo okoli zvezd in po njih, da so pokrite. Kolač pečemo 45 minut, da naraste in se zlato rjavo zapeče, zobotrebec, ki ga zapičimo v pecivo, pa je čist, ko ga izvlečemo. Kolač v modlu hladimo 10 minut, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Pripravimo preliv. Čokolado drobno nasekljamo in stopimo v mikrovalovni pečici ali v vodni kopeli (v skledi, postavljeni nad kozico z vodo, ki zelo nežno vre). Občasno premešamo. Stopljeno čokolado damo na stran in malo ohladimo. Sladkor v prahu in maslo stepemo v veliki skledi, da dobimo bledo in gladko maso. Dodamo čokolado in aromo poprove mete ter vse ponovno dobro premešamo. Ko je kolač popolnoma ohlajen, ga položimo na servirni pladenj in premažemo s čokoladnim prelivom. Preliv naj okoli oboda sega do polovice, da ustvarimo snežni učinek. Na vrh kolača položimo še srebrne čokoladne kroglice. Kolač lahko v nepredušno zaprti posodi hranimo do 3 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.