Čokoladno-mandljev zavitek
Čokoladno-mandljev zavitek
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2018
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 lista kupljenega vlečenega testa ali 150 g domačega vlečenega testa
- stopljeno maslo za pokapanje in premaz
nadev
- 120 g jedilne čokolade
- 100 g drobno naribanih neblanširanih mandljev
- 5 jajc
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
ko postrežemo
- kokosovi ostružki
- sladka smetana ali vaniljev sladoled
Priprava
Za nadev čokolado drobno naribamo in zmešamo z naribanimi mandlji. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Beljake stepemo v čvrst sneg in zmešamo z rumenjakovo mešanico.
Oba lista vlečenega testa pokapamo z malo stopljenega masla, nato ju drugega vrh drugega položimo na navlažen prt. Na testo razprostremo jajčno maso in posujemo s čokoladno-mandljevo mešanico.
Testo z vijemo v zavitek in konca zavihamo navznoter. Zavitek položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga premažemo s stopljenim maslom. Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 25 do 30 minut.
Zavitek postrežemo vroč, okrašen s kokosovimi ostružki, in priložimo še stepeno sladko smetano ali vaniljev sladoled.
Nasvet
Če niste ljubitelj čokolade in oreščkov, pa lahko pripravite katerega od sadnih zavitkov: hruškov zavitek s kozjim sirom, jabolčni zavitek ali skutni zavitek z robidnicami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.