Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti
Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2015
ČAS PRIPRAVE: 2 uri + ohlajanje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
vaniljev in čokoladni biskvit
- 225 g zelo zmehčanega masla
- 225 g sladkorja
- 175 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 3 jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome
- 5 žlic kakava v prahu
karamelni in čokoladno-karamelni biskvit
- 225 g zelo zmehčanega masla
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 175 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 3 jajca
- 1,5 dl navadnega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica kakava v prahu
karamel za nadev
- 200 g sladkorja
- 3 žlice hladne vode
- 100 g masla
- 2 dl sladke smetane
čokoladni obliv
- 140 g temne čokolade
- 140 g mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- maslo za modla
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh okroglih modlov premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Za vaniljev in čokoladni biskvit z električnim mešalnikom zmešamo vse sestavine, razen kakava. Polovico mase damo v drugo skledo in vmešamo kakav. Masi preložimo v modla in pečemo 20 do 25 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, čist, ko ga izvlečemo.
Za karamelni in čokoladno-karamelni biskvit ponovimo prvi korak, pri čemer spet sprva izpustimo kakav. Maso razdelimo na pol in v eno polovico vmešamo kakav. Spečemo, kot je opisano zgoraj.
Pripravimo karamel. V večjo ponev damo sladkor in 3 žlice hladne vode. Nežno segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Nato ogenj zvišamo in sladkor karameliziramo, da postane zlato rjave barve. Ponev odstavimo z ognja in vmešamo maslo, narezano na manjše koščke, da se raztopi. Primešamo smetano in ponev postavimo nazaj na ogenj. Vse skupaj zavremo in mešamo, da dobimo gosto kremo. Prelijemo jo v skledo in popolnoma ohladimo.
Za obliv v vodni kopeli (v skledi, ki jo postavimo nad kozico rahlo vrele vode) skupaj stopimo temno in mlečno čokolado. Odstavimo s štedilnika, vmešamo smetano in ohlajamo tako dolgo, da krema postane mazava.
Ko so biskvitne plasti hladne, vaniljev biskvit namažemo s tretjino karamela in nanj položimo karamelni biskvit. Namažemo s tretjino karamela in nanj položimo čokoladno-karamelni biskvit. Nanj namažemo zadnjo tretjino karamela in nanj položimo čokoladni biskvit (nič hudega, če zamešate biskvite, torta je kljub temu zelo lepa, ko jo razrežete). Torto po vrhu in obodu namažemo s čokoladnim oblivom in postrežemo. V nepredušno zaprti škatli se na hladnem obdrži do 3 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.