Čokoladni kolač z zvezdami
Sočen čokoladni kolač bo zvezda vsakega omizja, čokoholiki pa ga bodo kovali v zvezde!
Čokoladni kolač z zvezdami
Sočen čokoladni kolač bo zvezda vsakega omizja, čokoholiki pa ga bodo kovali v zvezde!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 15 min + ohlajanje
KOLIČINA: 12–14 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 140 g temne čokolade (70 % kakava)
- 140 g masla
- 2 žlički instantne kave
- 100 g moke
- ¼ žličke jedilne sode
- ¼ žličke pecilnega praška
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 140 g kristalnega rjavega sladkorja
- 1,5 žlice kakava
- 2 jajci
- 3 žlice kisle smetane
zvezde
- 100 g bele čokolade
- 25 g temne čokolade
- 5–6 čokoladnih bombonov
bela čokoladna krema
- 1 dl sladke smetane
- 50 g bele čokolade
- 1 žlica vrele vode
temen čokoladni obliv
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlički rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g temne čokolade
- 1,5 žlice vrele vode
- zvezdni obodec širine 5,5 cm
Priprava
Pečico segrejemo na 160 ° C. Podolgovat model (22 x 11 x 6 cm) obložimo s papirjem za peko. Čokolado za biskvit nalomimo in skupaj z maslom, narezanim na kocke, damo v kozico. Dodamo še kavo, zmešano z 0,5 dl vode, in na nizkem ognju segrevamo, da se sestavine stopijo; pazimo, da mase ne pregrejemo.
V veliki skledi zmešamo moko s pecilnim praškom, sodo, obema vrstama sladkorja in kakavom. Morebitne grudice sladkorja muskovado s prsti zdrobimo. Posebej stepemo jajci in vanju vmešamo kislo smetano. Jajčno zmes in stopljeno čokolado prelijemo po zmesi moke in sladkorja. Vse skupaj zmešamo (masa je kar tekoča) in vlijemo v model ter pečemo uro in pol oziroma toliko časa, da postane testo trdo na otip. Biskvit skoraj do konca ohladimo v modlu, nato ga previdno vzamemo iz modla in na rešetki popolnoma ohladimo.
Pripravimo zvezde. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Obe čokoladi ločeno stopimo. Belo čokolado zlijemo na papir za peko in tanko razmažemo v pravokotnik. Temno čokolado z žličko v tankem curku zlivamo po beli čokoladi. Pekač postavimo na hladen in suh prostor (ne v hladilnik) ter počakamo, da se čokolada utrdi, ne sme se pa popolnoma strditi. Z zvezdnim obodcem rahlo pritisnemo na čokoladno ploščo in izrežemo zvezdo. Naredimo nekaj več zvezd, kot jih potrebujemo za sladico (za rezervo). Vsakokrat, ko izrežemo zvezdo, obrišemo obodec. Ko se zvezde popolnoma ohladijo, robove z majhnim ostrim nožem še dodatno obrežemo in zvezde odložimo na papir za peko.
Za belo čokoladno kremo segrejemo smetano do vretja, odstavimo z ognja, vanjo stresemo koščke bele čokolade in hitro mešamo, da se čokolada začne topiti. Nato dodamo žlico vrele vode in še naprej mešamo, da se čokolada popolnoma stopi. Kremo preložimo v skledico in postavimo za eno uro v hladilnik, da se ohladi in nekoliko strdi. Nato kremo stepemo. Biskvit obrnemo tako, da je spodnji raven del zgoraj in ga dvakrat prerežemo, da dobimo 3 plasti. Spodnjo plast premažemo s polovico bele čokoladne kreme (ne čisto do robov) in pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Tega premažemo s preostalo kremo in pokrijemo s tretjo plastjo biskvita.
Za temen čokoladni obliv segrejemo smetano s sladkorjem do vretja, odstavimo z ognja in vanjo stresemo koščke temne čokolade ter nato vmešamo še vrelo vodo. Sestavljen kolač položimo na rešetko, to pa na pekač, na katerem prestrežemo obliv, ki se scedi. Čez kolač nanesemo čokoladni obliv. Počakamo, da se malo strdi, nato po vrhu kolača razporedimo 5 ali 6 čokoladnih bombonov in nanje naslonimo najlepše zvezde.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.