Čokoladni kolač s češnjami
Čokoladni kolač s češnjami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 35 min
KOLIČINA: 8–10 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g svežih razpolovljenih češenj
- 150 g moke
- 200 g drobnega rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlici mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g temne ali mlečne čokolade
- 2 žlici praženih mandljevih lističev
- maslo za model
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Podolgovat model namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Češnje zmešamo z žlico moke in jih prihranimo. Čokolado nasekljamo.
Maslo in sladkor damo v veliko skledo in ju mešamo, da dobimo rahlo in penasto maso. Postopoma dodajamo jajca ter vsakič dobro premešamo. Previdno dodamo preostalo moko, pecilni prašek in mlete mandlje. Vmešamo še mleko in obe aromi, nato pa v zmes z lopatico vmešamo še 100 g nasekljane čokolade. Polovico testa damo v model, ga posujemo s polovico češenj in dodamo še drugo polovico testa. Po vrhu posujemo preostale češnje. Pečemo 1 uro in 10 minut ali da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa.
Kolač v modlu hladimo 10 minut, nato ga odstranimo iz modla in na rešetki popolnoma ohladimo. Preostalo čokolado stopimo in z njo pobrizgamo kolač. Posujemo ga še z mandljevimi lističi, in ko se čokolada nekoliko strdi, ga razrežemo in postrežemo. Kolač lahko v modlu hranimo do 4 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.