Čokoladni kolač
Čokoladni kolač
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: 8–10 rezin
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 170 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 140 g moke
- 85 g mletih mandljev
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 dl mleka
- 4 žlice kakava v prahu
- 50 g čokoladnih kapljic ali ostružkov
- maščoba za model
- bela, temna in mlečna čokolada za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model namastimo in obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo penasto in svetlo mešanico. Vmešamo in stepemo še jajca, nato pa dodamo še moko, mandlje, pecilni prašek, mleko in kakav. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko mešanico. Primešamo čokoladne kapljice ali ostružke in testo razporedimo po modlu. Pečemo 45 do 50 minut oziroma tako dolgo, da lesena palčka, ki jo zapičimo v pečeni biskvit in nato izvlečemo, ostane čista.
Kolač v modlu ohladimo, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko. Čokolade za preliv vsako posebej raztopimo nad soparo. Z žlico jih prelijemo po kolaču in pustimo, da se vse skupaj strdi, preden kolač razrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.