Čokoladna torta z ganašem
Čokoladna torta z ganašem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
biskvit
- 1,8 dl vode
- 110 g nesladkanega kakava
- 5 g instantne kave v prahu
- 1,2 dl polnomastnega mleka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 460 g gladke moke
- 1 ¼ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 230 g zmehčanega masla
- 460 g rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
ganaš
- 6 dl smetane
- 600 g kakovostne čokolade s 70 % kakava
- poljubni okraski
- 3 okrogli tortni modli
Priprava
Najprej spečemo biskvit. Pečico segrejemo na 180 °C. Tortne modle namažemo z maslom in dno prekrijemo s papirjem za peko. Pomastimo tudi papir, modle posipamo z moko in odstranimo odvečno moko.
Vodo zavremo, vanjo dodamo kakav in instantno kavo. Pomešamo in dodamo mleko in vaniljo. V posodi pomešamo moko, pecilni prašek in sol. Maslo v veliki skledi z električnim mešalnikom pri visoki hitrosti penasto umešamo z rjavim sladkorjem. Drugega za drugim dodajamo jajca, vmes vsakič dobro premešamo. Postopoma z mešanjem pri nizki hitrosti dodajamo mešanico moke in pecilnega praška ter vodo s kavo in kakavom (začnemo in končamo z moko).
Zmes porazdelimo v tri modle in poravnamo. Pečemo jih na srednji rešetki približno 30 minut, nato jih vzamemo iz pečice in pustimo 30 minut v pekaču, da se delno ohladijo. Zvrnemo jih na kuhinjsko mrežico, odstranimo papir za peko in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Medtem pripravimo ganaš. V kozici segrejemo smetano in tik pred vretjem odstavimo z ognja. Čokolado na drobno nasekljamo in jo z metlico vmešamo v toplo smetano. Zmes prenesemo v posodo, jo pokrito postavimo v hladilnik za približno 4 ure in med hlajenjem nekajkrat premešamo. Zmes mora postati toliko gosta, da jo še lahko mažemo. Če postane preveč gosta, jo zmehčamo tako, da jo pustimo na sobni temperaturi.
Na podstavek za torto položimo prvi biskvit in ga enakomerno premažemo s tretjino ganaša. Prekrijemo ga z drugim biskvitom, ga premažemo s tretjino ganaša in prekrijemo s tretjim biskvitom. Torto za 1 uro postavimo v hladilnik, nato zgornji biskvit in stranice torte enakomerno prekrijemo s preostankom ganaša in postavimo v hladilnik še za 30 minut.
Torto okrasimo po želji. Uporabimo lahko čokoladne tulce, v katere vstavimo kresničke, ki bodo pričarale praznično novoletno vzdušje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.