Čokoladna torta
Čudovito sočna, bogata, božanska. Naša najljubša čokoladna torta!
Čokoladna torta
Čudovito sočna, bogata, božanska. Naša najljubša čokoladna torta!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2011
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: 14 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g kakovostne temne čokolade (60 % kakava)
- 200 g masla, narezanega na koščke
- 1 žlica instantne kave
- 170 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 25 g kakava v prahu
- 3 srednje velika jajca
- 5 žlic mleka
- sol
krema
- 200 g kakovostne temne čokolade (60 % kakava)
- 2,8 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- maslo za pekač
- naribana čokolada ali čokoladni ostružki za posip
Priprava
Čokoladna torta nastane tako. Globlji pekač (približno 7,5 c m) premera 20 cm namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 160 °C. Čokolado razlomimo na manjše kose in jih damo v srednje veliko kozico. Dodamo še maslo in kavo, razmešano z 1,2 dl mrzle vode. Vse skupaj segrevamo na nizkem ognju, da se čokolada raztopi. Pazimo, da mešanice ne pregrejemo!
Medtem ko topimo čokolado, v veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ščepec soli, obe vrsti sladkorja ter kakav. Z roko vse dobro premešamo, da v mešanici ni grudic. V drugi skledi stepemo jajca in jim primešamo mleko.
V skledo s suhimi sestavinami dodamo stopljeno čokolado in jajčno mešanico. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko in bolj tekoče testo. Testo vlijemo v pekač in pečemo približno uro in pol. Naredimo še preizkus z leseno palčko, in če je čista, ko jo potegnemo iz testa, je biskvit pečen. Naj vas ne skrbi, če je biskvit na površini čvrst in če malo poči. Pustimo, da se malo ohladi v pekaču, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Ohlajen biskvit vzdolžno narežemo na 3 dele, nato naredimo še kremo. Čokolado razlomimo na manjše kose in jih damo v skledo. V kozico vlijemo smetano in sladkor ter segrevamo do vretja. Mešanico zlijemo po čokoladi in mešamo, da se čokolada raztopi in nastane gladka krema.
Biskvitne plasti namažemo z malo kreme in jih sestavimo. Preostalo kremo zlijemo na torto tako, da krema spolzi tudi čez rob. Kremo z nožem razmažemo in jo okrasimo s čokoladnimi ostružki ali naribamo čokolado. Čokoladna torta ostane vlažna in mehka še naslednje 3 do 4 dni. Pa dober tek!
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.