Čokoladna terina s češnjami
Čokoladna terina s češnjami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min + zamrzovanje
KOLIČINA: 20 rezin
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 45 dag kakovostne temne čokolade (50–70 %)
- 300 g masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 6 beljakov srednje velikih jajc
- 50 g kakava v prahu
- 5,7 dl sladke smetane
- 5 dl češnjevega likerja ali vinjaka
- 550 g češenj brez koščic (svežih ali iz kompota)
- 100 g rjavega sladkorja za sirup
- maskarpone, ko postrežemo (pribl. 1 kg)
Priprava
Najprej nad soparo raztopimo čokolado in polovico zmehčanega masla, ki smo ga narezali na kocke. Vmes mešamo s kuhalnico, da dobimo gladko maso. Nato čokolado ohladimo.
Dva modla prostornine 1,7 litra obložimo s prozorno kuhinjsko folijo. V skledi, dovolj veliki za vse sestavine, z električnim mešalnikom gladko stepemo preostalo maslo z 200 g sladkorja v prahu. Zdaj vmešamo kakav v prahu, da dobimo gladko kakavovo pasto.
Stepemo smetano in pazimo, da je ne stepemo preveč, najbolje je, če prenehamo stepati, ko se na smetani začnejo delati vršički. Beljake stepemo v sneg.
V kakavovo pasto vmešamo 1,2 dl češnjevega likerja in predhodno stopljeno čokolado z maslom. Primešamo češnje, stepeno smetano in sneg iz beljakov. Maso razdelimo v obložena modla, poravnamo, pokrijemo s folijo, nato pa damo modla za vsaj eno noč v zamrzovalnik.
V manjšo ponev zlijemo preostali liker in 100 g rjavega sladkorja. Zavremo in pokuhamo za dve tretjini, da dobimo sirup, ki ga ohladimo.
Terini vzamemo iz zamrzovalnika in ju zvrnemo na delovno površino. Modla spet obložimo s kuhinjsko folijo. Ko se terini tako zmehčata, da ju lahko režemo (po približno 10 do 15 minutah), vsako z ostrim nožem narežemo na 10 rezin. Rezine vrnemo v modla tako, da vsako rezino ovijemo v kos papirja za peko in si pomagamo z njim pri polaganju rezin v modla; tako rezine ločimo med seboj (zadnji kos je malce težje položili v model), nato oba modla pokrijemo s folijo in damo nazaj v zamrzovalnik.
Eno uro pred postrežbo damo terine v hladilnik, da se malce odtalijo. Na postrežni krožnik damo najprej veliko žlico maskarpona, nanj položimo rezino terine in vse skupaj prelijemo s češnjevim sirupom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.