Orada iz pečice
Poletje, počitnice, morje, ribe na žaru … Te stvari smo se navadili povezovati in se na ribe največkrat spomnimo poleti, čeprav so sveže morske ribe in različni morski plodovi pri nas na voljo vse leto.
Orada iz pečice
Poletje, počitnice, morje, ribe na žaru … Te stvari smo se navadili povezovati in se na ribe največkrat spomnimo poleti, čeprav so sveže morske ribe in različni morski plodovi pri nas na voljo vse leto.
Njihove glavne ribolovne sezone se sicer z letnimi časi menjajo, denimo lignje in tudi brancine se lovi bolj v hladnem delu leta, osliče in orade pa bolj v toplem.
Med najbolj iskane morske ribe se pri nas uvrščata brancin in orada in v ribarnicah se ju dobi vse leto. Največkrat jih pripravimo na žaru (zlasti poleti) ali v pečici (zlasti pozimi), včasih jih spečemo zakopane v sol, lahko jih najprej filiramo in na hitro popečemo v ponvi … Ob Jadranu je precej priljubljena tudi priprava »na lešo«, kar pomeni, da ribo skuhamo skupaj z zelenjavo, podobno jušni, iz česar lahko dobimo dve jedi hkrati. Torej zelo okusno kuhano ribo, ki jo ponudimo s poljubno prilogo, in še ribjo juho. Ostane nam le še odločitev, ali najprej pojesti juho ali ribo, dokler je topla. Ena od zvitih rešitev je, da juho prihranimo za naslednji dan.
Sestavine
- 2 bio limoni
- 1 šopek timijana
- 8 žajbljevih listov
- 1 žlička gorčice
- 1 žlička sladkorja
- 7 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 orade ali druge ribe
Priprava
Eno od limon olupimo z lupilnikom in lupino narežemo na tanke trakove. Drugi limoni nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Timijan osmukamo, nekaj lističev prihranimo za okras, preostale pa sesekljamo z žajbljem.
V skodelici zmešamo nastrgano limonovo lupino, gorčico, pol žličke soli, sladkor, limonov sok in tri žlice vode. Mešanici dodamo sesekljana zelišča. Prilijemo še 6 žlic oljčnega olja in dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
Očiščene orade splaknemo, osušimo, položimo v pekač, prelijemo z marinado in pustimo, da se marinirajo pol ure. Jed bo podobno okusna tudi, če izberete drugo vrsto ribe – morda tisto, ki je trenutno v akciji.
Pečico segrejemo na 240 °C in vklopimo funkcijo žar. Orade razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo približno 20 minut.
Postrežemo jih z najljubšo prilogo. Pred postrežbo orade posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in okrasimo s timijanom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.