Čičerkina solata z mangom in karijem
Čičerkina solata s pridihom daljne Azije

Čičerkina solata z mangom in karijem
Čičerkina solata s pridihom daljne Azije
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 1 osebo
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g čičerke iz pločevinke
- 2 žlici nemastnega grškega jogurta
- sok 1⁄2 limone
- 1 zvrhana žlica karijeve paste korma
- 1⁄2 korenčka
- 70 g rdečega zelja
- 50 g mlade špinače
- 50 g manga
- 1⁄2 žličke semen črne kumine (črnike)
- 1⁄2 majhnega rdečega čilija
Priprava
Čičerko odcedimo in splaknemo. Korenček narežemo na tanke paličice ali ga nastrgamo. Zelje in špinačo drobno narežemo. Mango narežemo na majhne koščke, čili pa na tanke rezine (če želimo manj pekočo jed, mu odstranimo semena).
V skledi zmešamo čičerko, jogurt, limono in karijevo pasto. Dodamo korenje, zelje, špinačo in mango ter premešamo. Solato damo v posodo za malico ali drugo posodo, ki jo lahko nepredušno zapremo, ter jo potresemo s črnikinimi semeni in čilijem. Nato posodo zapremo in jo do malice hranimo na hladnem.
Opomba
Korma je ena od blagih vrst karija. Najpogosteje vsebuje smetano ali jogurt, kokosovo kremo, mlete oreške, koriander in druge začimbe.
Semena črne kumine (črnike, Nigella sativa) se kot začimba uporabljajo zlasti v indijski in bližnjevzhodnih kuhinjah. So ostrega grenkega okusa, ki združuje okus čebule, črnega popra in origana.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.